Tanhuvaara Etusivulle Etusivulle
 :: Taitureita tarvitaan aina     :: Mitä koulussa harjoitellaan

Kiekkokoulut ovat tulevaisuutta

Raimo ”Rami” Summanen kuuluu Suomen jääkiekon suuriin nimiin. Huippupelaajana Rami oli yksi kaikkien aikojen pelätyimmistä maalitykeistä. Valmentajana komein saavutus on Suomen johtaminen World cupin finaaliin.

Ramin mielestä eri tavoin teemoitetut kiekkokoulut ovat tulevaisuutta. – Seurojen joukkueharjoituksia junioreille ei tarvitse lisätä enää yhtään. Erilaiset kiekkokoulut voisivat olla kun tenttitilaisuuksia, missä näytetään, mitä pelaaja on oppinut omatoimisella harjoittelulla, ideoi Rami.

Hän sanoo, että Pohjois-Amerikassa on valtava määrä jatkuvasti erilaisia kiekkokuluja. – Uskon, että Suomessakin alkaa löytyä valmentajia, jotka keskittyvät kiekkokoulujen pitämiseen. Laadukkaat kiekkokoulut ovat erinomainen lisä suomalaiselle jääkiekolle.

Ramin mielestä tärkeintä valmennustyötä tehdään juniorien parissa. – Meillä pitäisi siellä olla valtakunnan parhaat valmentajavoimat.

Hän pitää eräänä tärkeimpänä elementtinä kovaa asennetta ja palavaa halua kehittyä. Omaehtoinen harjoittelu ja sen tulokset nostavat juuri tällaiset lahjakkuudet esiin. Rami nimittääkin heitä henkisesti lahjakkaiksi.

– Meillä on paljon poikia, jotka ovat junioriputkessa, koska kaveritkin ovat, eivätkä uskalla hypätä siitä pois, vaikka homma ei niin hirveästi kiinnostaisikaan. Meidän täytyy antaa mahdollisuus myös jääkiekon harrastamiseen eikä pelkästään kilpailuun, muistuttaa Summanen.

Rami korostaa, että jääkiekko on taitolaji, johon liittyvät erilaiset elementit on opittava nuorena, koska nuorena oppimiskyky on parhaimmillaan.

– Pitää kehittää itseään itsekkäästi joukkueen hyväksi. Siinä painopiste on fyysisessä kunnossa, pelillisessä ajattelussa sekä henkisessä lahjakkuudessa. Pitää pystyä ymmärtämään jääkiekko joukkuepelinä ja liittää itsensä osaksi joukkuetta, Summanen painottaa.

- Kehitä jatkuvasti vahvuuksiasi! Ole pitkäjänteinen! Jos haluat innokkaasti tehdä omaehtoisesti työtä, niin tee todella! Mutta jos homma ei tunnu mukavalta, niin mieti, kannattaako jatkaa pelaamista kilpailumielessä vai olisiko hauskempaa vain harrastaa jääkiekkoa! Pääasia on, että jääkiekosta jäävät myönteiset muistikuvat vielä vanhemmallekin iälle, neuvoo Rami.
 

© Raipen kiekkokoulu